Nosaki sava īpašuma vērtību Nosaki sava īpašuma vērtību
Learn more

Mūsu aģenti noteikts tava īpašuma vērtību 1 darba dienas laikā BEZ MAKSAS, balstoties uz pieredzi, zināšanām, vērtēšanas metodēm un statistiku. Tas prasīs tikai piecas minūtes tava laika. Pareizā īpašuma tirgus cenas izvēle ir ļoti svarīgs elements veiksmīgai nekustamā īpašuma realizācijai, un tas izšķir, vai īpašums tiks pārdots ātri un par maksimālo vērtību. Nosakot tirgus cenu, vidējais realizācijas ātrums ir trīs mēneši.

Uzzināt vairāk
Trīs iemesli, kādēļ pieaug dzīvokļu vērtība jaunajos projektos
Clock2022-12-01 https://f7.pmo.ee

Trīs iemesli, kādēļ pieaug dzīvokļu vērtība jaunajos projektos



Nekustamo īpašumu tirgus šobrīd piedzīvo dinamiskus laikus – sērijveida namu dzīvokļu cenas krīt, kamēr mājokļi jaunajos projektos saglabā un pat palielina savu tirgus vērtību. Kā skaidrot šo divvirzienu kustību cenu kontekstā, un kāpēc jauno projektu vērtība augs arī nākotnē?

“Gada nogalē mājokļu tirgus ir sevišķi aktīvs – Rīgā ekspluatācijā plānots nodot vairākus jaunos projektus, kur vairums dzīvokļu rezervēti jau to būvniecības stadijā. Tikmēr arī otrreizējā tirgū piedāvājums ir samērā piesātināts, jo iedzīvotāji lūko pēc iespējām pārdot vai izīrēt dzīvokļus, lai izvairītos no nesamērīgiem apkures maksājumiem. Šobrīd dažādu ārējo faktoru ietekmē cenas tirgū mainās dinamiski, tāpēc, pirms domājat par dzīvokļa iegādi, svarīgi saprast, kāpēc jaunajos projektos dzīvokļa vērtība ilgtermiņā būs krietni stabilāka un, visticamāk, pieaugs,” teic "Citadeles" privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

Komunālie maksājumi

Gaidāmā ziema un dārgākie apkures rēķini Latvijas vēsturē, visticamāk, būs par pamatu domāšanas maiņai daudzās nozarēs, jo sevišķi nekustamo īpašumu tirgū. Proti, lai maksimāli izvairītos no negaidītiem tirgus satricinājumiem, kas uz apkures sezonas laiku mājokļu saimniekus saslēdz dārgu rēķinu važās, cilvēki arvien vairāk lūkosies pēc energoefektīviem dzīvokļiem jaunajos projektos vai kvalitatīvi renovētās mājās.

Ja iepriekš ikmēneša kredīta maksājums, piemēram, 500 eiro apmērā par mitekli jaunajā projektā kādam automātiski šķita par dārgu, tad pašreizējā ekonomiskā realitāte liks veikt izvērstu aprēķinu, lai noteiktu, kas ir izdevīgāk

– maksāt lielāku ikmēneša maksājumu, bet būt drošam, ka ziemā par apkuri vien nenāksies izdot līdzekļus, kas mērāmi vairākos simtos eiro, vai arī cerēt, ka apkures rēķini samazināsies no pašreizējiem augstumiem.

Ekspertu aplēses liecina, ka apkures rēķini jaunajos projektos un sērijveida namos var atšķirties 3,5 – 4 reizes, kas vienā apkures sezonā vien var ļaut ietaupīt summu, kas rakstāma ar četrciparu skaitli. Ja līdz šim šāda veida raksturlielumi nebija starp skaļākajiem, tad šobrīd un pēc gaidāmās ziemas to nozīme jaunu mājokļu iegādē tikai pieaugs.

Ekspluatācijas termiņš

Padomju laikā būvēto tipveida māju projektu mūža ilgums vairumā gadījumu ir 60 – 70 gadi, un, ņemot vērā, ka pirmie Rīgā sākti būvēt neilgi pirms 1960. gada, strauji tuvojas brīdis, kad vairumam Rīgas daudzdzīvokļu namu kalpošanas laiks būs beidzies. Piemēram, tā saucamo Hruščova laika projektu kalpošanas termiņa noslēgums paredzēts ap 2025. gadu, savukārt lietuviešu projektos ekspluatācijas termiņi steidz uz beigām jau kopš 2020. gada.

“Ēkas kalpošanas ilgums ir atkarīgs no būvniecības kvalitātes un ekspluatācijas apstākļiem. Ja attiecīgā nama kalpošanas termiņš iet uz beigām, tad dzīvokļu īpašniekiem nāksies rēķināties ar visaptverošu ēkas apsekošanu un renovāciju, kam būs nepieciešams vairākuma balsojums un ilgtermiņa saistību uzņemšanās, lai atjaunošanu finansētu.

 

Skaidrs, ka jebkura ēkas atjaunošana ir pozitīvs solis sava īpašuma vērtības celšanā, taču fakts, ka lielākajai daļai Rīgas namu drīzumā būs jāprāto par renovāciju, visticamāk, stimulēs iedzīvotājus arvien biežāk lūkoties jauno projektu virzienā,” prognozē Mūrnieks.

Paaudžu un sentimenta maiņa tirgū

Nekustamo īpašumu tirgū regulāri ienāk jauni dalībnieki, un vairums jaunpienācēju ir gados jauni cilvēki, kuri arvien biežāk sarunās par īpašuma iegādi pauž, ka gluži vienkārši nevēlas dzīvot padomju sērijveida namos. Plānojot iegādāties mājokli, kuru plānots apdzīvot ilgtermiņā, cilvēki ir gatavi piemaksāt, lai dzīvotu sakoptā, drošā un mūsdienīgā vidē ar līdzīgi domājošiem kaimiņiem un modernu tehnisko nodrošinājumu (lifti, noliktavas telpas, bērnu laukumi u. tml.).

 

Tirgū mainoties dalībnieku paaudzēm, tostarp Latvijā atgriežoties cilvēkiem, kas dzīvojuši ārzemēs studiju vai darba dēļ, šis sentiments varētu kļūt arvien lipīgāks un pieprasījums pēc kvalitatīviem dzīvokļiem – vēl lielāks.



Avots: https://www.tvnet.lv
Pievienoja: Pilat
+371 27888678