Nosaki sava īpašuma vērtību Nosaki sava īpašuma vērtību
Learn more

Mūsu aģenti noteikts tava īpašuma vērtību 1 darba dienas laikā BEZ MAKSAS, balstoties uz pieredzi, zināšanām, vērtēšanas metodēm un statistiku. Tas prasīs tikai piecas minūtes tava laika. Pareizā īpašuma tirgus cenas izvēle ir ļoti svarīgs elements veiksmīgai nekustamā īpašuma realizācijai, un tas izšķir, vai īpašums tiks pārdots ātri un par maksimālo vērtību. Nosakot tirgus cenu, vidējais realizācijas ātrums ir trīs mēneši.

Uzzināt vairāk
Dzīvokļu tirgū mainās uzsvari – sērijveida dzīvokļiem min uz papēžiem jaunie projekti
Clock2021-04-17 https://g2.delphi.lv

Dzīvokļu tirgū mainās uzsvari – sērijveida dzīvokļiem min uz papēžiem jaunie projekti



Mājokļu tirgū joprojām visvairāk darījumu ir ar sērijveida dzīvokļiem, tomēr uzrāvienu piedzīvojis jauno projektu segments. Ir parādījies mazā biznesa veids – lēti nopirkt īpašumu, to remontēt un pārdot tālāk dārgāk.

Mājokļu tirgu daudz mazāk ietekmē politiski ekonomiskie lēmumi un faktori, krietni vairāk tas ir atkarīgs no psiholoģiskajiem aspektiem, atskatoties uz 2020. gadu, teic "Arco Real Estate" valdes loceklis Māris Laukalējs. Sākoties pandēmijai, gan darījumu skaits, gan cenas krita, bet gada otrajā pusē, neraugoties uz stiprākiem ierobežojumiem, tirgus atgriezies ierastajās sliedēs.

Joprojām pieejamākais un līdz ar to populārākais mājokļu segments ir dzīvokļi sērijveida ēkās Rīgas mikrorajonos, tomēr pamazām tirgus aktivitāte novirzās uz citām īpašumu kategorijām.

Gada laikā sērijveida dzīvokļu cenu indekss (vidējā cena) ir samazinājies par 1,5%; kopš oktobra cenai atkal ir tendence palielināties. Gads noslēgts ar vidējo cenu 807 eiro kvadrātmetrā, bet darījumi Rīgā ar šāda veida dzīvokļiem notiek cenu amplitūdā 550 līdz 1200 eiro par kvadrātmetru.
Pēc Māra Laukalēja teiktā, dominē divu kategoriju dzīvokļi – labi, kvalitatīvi izremontēti dzīvokļi (par cenu 1000-1200 eiro kvadrātmetrā), kā arī sliktā stāvoklī esošas neremontētas mītnes. "Ir parādījies mazā biznesa veids – lēti nopirkt, remontēt un pārdot tālāk," paskaidro "Arco Real Estate" eksperts.
Nedaudz vairāk nekā iepriekšējos gados ir pirkti lielāki, plašāki četru istabu dzīvokļi, kas varētu būt Covid-19 pandēmijas ietekme, lai tādējādi varētu tikt pie papildtelpas mācībām vai darbam. Savukārt mazākā skaitā ir pirkti vienas istabas dzīvokļi. Arvien populāri ir divistabu mājokļi.

Svaigākie kompānijas dati liecina, ka 2021. gada martā Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenas nedaudz palielinājās – mēneša laikā pieauga par 0,5%, līdz 817 eiro par kvadrātmetru.
Pēc 2020.gada beigās novērotā straujā piedāvājuma samazinājuma, 2021. gada pirmajā ceturksnī netika novērots piedāvājuma palielinājums. Tieši pretēji – lielāko mikrorajonu sērijveida dzīvokļu piedāvājumu skaits martā samazinājās vēl vairāk (par 6%). Turpretī kopējais dzīvokļu piedāvājumu skaits pēdējā mēneša laikā gan palielinājās būtiski – par 15%.

Rīgas centrā kopējais darījumu skaits pagājušajā gadā ir samazinājies par 4%; kopā ir notikuši 1820 darījumi, kas būtībā pēdējos piecos gados turējies līdzīgā līmeni – 1600-1900 darījumi gadā. Arī cena ir pavisam nedaudz noslīdējusi uz leju – par 0,4%, galvenokārt uz dārgāku īpašumu rēķina. Klusajā centrā tiešām ir bijis mazāk darījumu nekā citos gados. Savukārt salīdzinoši vairāk ir pirkti īpašumi centra perifērijā. Arī tur nereti tiek meklēti neremontēti, uzlabojami dzīvokļi, ko pēc remonta vārētu pārdot tālāk.

Vislielākais darījumu skaita pieaugums 2020. gadā bijis tieši tā saucamo jauno projektu segmentā – par 16 procentiem. Cenas izmaiņu vērtēšanā šajā sektorā ir jāņem vērā tas, ka dzīvokļu pirkumu līgumi tiek slēgti kādu gadu pirms īpašums nonāk pie pircēja.

Pēc "Arco Real Estate" datiem, mikrorajonos jaunie dzīvokļi vidēji maksājuši 1560 eiro par kvadrātmetru, bet pilsētas centrā – 2100 eiro par kvadrātmetru. Pandēmijas ietekmē vairāk ir bijis darījumu ar trīs istabu dzīvokļiem, attīstītāji mēģina piedāvāt vairāk istabu, īpaši nepalielinot kopējo platību. 

Visvairāk darījumu ir bijis kategorijā 80-120 tūkstoši eiro.

 

 



Avots: https://www.delfi.lv
Pievienoja: Pilat
+371 27888678